Подземна оранжерия за 500 лева ще ви радва с пресни зеленчуци целогодишно

Подземна оранжерия за 500 лева ще ви радва с пресни зеленчуци целогодишно

Добре познатите ни оранжерии заминават в миналото. Вече има друг по-ефективен метод, който икономисва много топлина и влага.

Това са оранжериите, които се правят на 2-2.5 метра под земята – в изкоп. Този метод е използван в Южна Америка още от преди 20 години.

Advertisement:

Как ви звучи целогодишно градинарство на цена от няколко стотин лева?

Така, че можете просто да излезете и да наберете маруля, домати или други продукти по всяко време – без пътуване до магазин за хранителни стоки, и знаете, че храната ви е прясна. Хората го правят в тези подземни градини.

Ето как се създават?

По същество, това е яма изкопана в земята близо до къщата ви. Най-добрият стил вероятно е формата на правоъгълна яма с форма на стая. По-лесно е да се постави покрив на такава конструкция. Копаят се няколко метра надолу, след това в тях се правят пътеки и площи за отделните култури.

Advertisement:

Някои хора също поставят камина. Това има две функции. Една от тях е, че ако някога се наложи да загреят оранжерията си, те могат да горят дърва в нея. Но друга употреба е през лятото, когато става наистина горещо – камината действа като отдушник, като изпуска горещия въздух през комина.

На върха на оранжерията хората слагат малка стълба и врата за влизане (или повече от една врата, която също може да позволи въздушен поток). След това те правят обикновена рамка на покрива и свързват прозрачни полиетиленови листове върху нея, за да запазят светлината и  топлината вътре. Поставя се пластмасов (или друг) варел като резервоар за вода. Спуска се маркуч, за да  напълни варела. Друг маркуч излиза за пoливане на културите.

Общата стойност в зависимост от това, което вече имате и какво можете да постигнете, се оценява на между $ 100 и $ 300 в Америка.

Сега, много от вас вероятно вече мислят, за зеленчуците и плодовете, които можете да отглеждате в градината или нивата си, независимо дали за себе си или за продажба. По този начин можете също да отглеждате и цветя.

Източник: Опознай България

Източник: bradva.bg

Advertisement:
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *