Огромна промяна за бъдещите шофьори! Вече ще се сяда зад волана след…

Огромна промяна за бъдещите шофьори! Вече ще се сяда зад волана след...

Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат премахнати от листовките за кандидат-шофьорите. Това стана ясно на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, пише „Телеграф“.

То се е провело в четвъртък, 22 ноември, в МВР с председател министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Advertisement:

„След спор участниците в дискусията се взе решение от Министерството на образованието и науката да не взимат отношение в теоретичния изпит за шофьори. Всички въпроси ще се изготвят от експерти от транспортното ведомство“, разказаха присъствали на заседанието, до което медии не бяха допускани. С промяната ще отпаднат питания, които имат връзка с поведението на шофьор на пътя и безопасността на движението.

„Вече няма да има нужда да знаят какво е съотношението между мощности и киловати, както и какво е карбуратор, например“, уточниха от транспортното министерство. Междувременно е стартирал проект с европейски пари, който ще изследва и мери агресията сред шофьорите на пътя.

Advertisement:

Целта е да се променят психотестовете, на които са задължени да се подлагат професионалните водачи като тираджии и таксиджии, както и джигитите, останали без точки в контролните талони заради много нарушения.

„Отпуснатата сума е 378 000 лева и с тях ще се разработят нови методики за изследване на психологическата годност на водачи на моторни превозни средства“, съобщиха на заседанието в МВР от Института за изследване на населението и човека в Българската академия на науките. Отново с финансиране от Европа са започнали и обучения на доброволци, които ще влизат в ролята на лекари при катастрофи. Инициативата е на Българския червен кръст.

„Всеки от тях ще има куфар за спешна помощ и ще му подаваме сигнал, ако GPS-а на телефона му покаже, че е близо до произшествоето:, разясниха от БЧК. Тепърва от комисията ще се обсъждат и мерките за намаляване на катастрофите и жертвите на пътя. Това ще се случи на заседание на 4 декември.
/* (c)AdOcean 2003-2014, blitzads_bg.Blitz.bg.inText */
ado.placement({id: ‘ado-ZX5GyKAt4hP_UHCvtd_9zFp5oVU7XEcW0OWttkC2aV3.o7’, server: ‘blitzbg.adocean.pl’, vars: {cid: ‘articleContent’, maxkw: ‘7’ } });
TАГОВЕ: листовкишофьорипромениизпит

Източник: blitz.bg

Advertisement:
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *